Kratkometražni amaterski film "Maske" Biljane Božović, studentkinje audio-vizuelne produkcije FVU Univerziteta Mediteran, premijerno je prikazan u multimedijalnoj sali KIC-a "Budo Tomović".

Ovo ostvarenje smatra se prvim crnogorskim LGBT filmom, pa možda i ne čudi što je uoči prikazivanja filma ispred KIC-a bilo vidljivo prisustvo čuvara reda, a u salu su puštani novinari i oni koji su se nalazili na spisku zvanica.

Organizatori projekcije filma "Maske" su NVO LGBT Forum Progres i KIC "Budo Tomović", kao i Glavni grad. Film prikazuju priču gej mladića iz Podgorice koji se zaljubljuje u najboljeg druga, a ovaj ga odbija. Ipak, kada na televiziji vidi prenos gej parade, uviđa realnu ugroženost svog gej prijatelja, izlazi na ulicu ne bi li mu pomogao, ali stiže kasno... Kako navodi Božovićeva, ovim filmom pokušala je da barem malo približi položaj LGBT osoba u širem crnogorskom društvu, a konkretno ju je iniciralo realno iskustvo njenog gej prijatelja.

Želim ovim filmom da poručim da ljudi ne bi trebalo druge da odbacuju samo zato što su od njih drugačiji - kaže Božovićeva. Na pitanje da li misli da će nakon ovog njenog ostvarenja neko možda napraviti otklon i od nje, Božovićeva kaže da je prijatelj LGBT zajednice i ranije je imala zbog toga probleme. Navikla se na osude jer brani njihova prava.

Kao što vidite i ovaj film sam snimila bez ičije pomoći, bez sredstava, i zato su očigledne neke greške, i nije sve perfektno, jer ovo je ipak amaterski film. Nadam se da ću za neke naredne projekte uspjeti da nađem i materijalnu podršku - kaže Božovićeva. Uoči projekcije filma publici su se obratile Bojana Jokić, predsjednica LGBT Forum Progres i Maja Bogojević, dekan Fakulteta umjetnosti na Univerzitetu Donja Gorica i predsjednica crnogorskog ogranka svjetskog Udruženja filmskih kritičara (FIPRESCI). Bogojevićeva je istakla da je veoma srećna zbog činjenice da je ovaj film snimljen, jer smatra da film, kao najmasovnija umjetnost ima moć da mijenja uvriježene društvene stavove.

Ž.J.
izvor: Arhimed

NA VRH