Fakultet vizuelnih umjetnosti u saradnji sa nevladinom organizacijom Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) raspisuje konkurs za izradu autorskog rješenja-umjetničkog djela koji ukazuje na prijetnje po ekosistem Nacionalnog parka “Skadarsko jezero” i potrebu za sprovođenje mjera njegovog očuvanja.

Ko može da se prijavi?

  • Pravo učešća na konkursu imaju studenti osnovnih i master studija Fakulteta vizuelnih umjetnosti, Studenti mogu prijaviti individualni ili grupni rad.

Tema konkursa

 Zadatak konkursa podrazumijeva jasan koncept, cjelovitu prezentaciju (od skice do prikaza finalnog rešenja u odabranom prostoru) i kompletnu realizaciju umjetničkog djela. Radovima bi trebalo predstaviti probleme očuvanja NP “Skadarsko jezero” kao što su: krivolov ptičijih i ostalih životinjskih vrsta, izgradnja turističkih kompleksa, nelegalna gradnja unutar granica nacionalnog parka, zagađenje jezera, i koje mjere preduzeti da se problemi riješe. Dozvolu za postavljanje instalacije će omogućiti organizatori konkursa.

 

Kako se prijaviti?

Na konkurs se može prijaviti dostavljanjem potrebnih materijala putem mejla Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Rok za dostavljanje prijava je 7. novembar 2021. godine do ponoći.

 

Zainteresovani kandidati treba da dostave:

  • Lične podatke o studentu/grupi studentata
  • Kratku biografiju-max 200 riječi o autoru/grupi autora (obrazovanja, izvedeni projekti itd)
  • Detaljnu prezentaciju (od jasnog koncepta, skica do site-specific vizualizacije)
  • Pisano obrazloženje načina izrade umjetničkog djela
  • Materijal potreban za izradu umjetničkog djeladjela
  • Cjenovnik koji uključuje sve troškove izrade umjetničkog djela

Prijedlog umjetničkog djela ne smije biti prethodno izveden.


Moguće je poslati najviše tri prijedloga po umjetniku/grupi studentata u pdf-u, ppt-u ili bilo kojoj pogodnoj formi prezentacije.

Naziv fajla u formatu:_ime_prezime _01. 02 ili 03 (zavisno od broja prijedloga koji se dostavljalju)+ forma prijedloga (pdf, ppt, itd) Primjer: MarkoMarkovic_01_pdf

 

Izbor najboljeg kandidata

  • Stručni žiri kojeg čine profesori FVU i tim Centra za zaštitu i proučavanje ptica će odabrati najbolji rad, za koji će izabrani student/grupa studenata imati na raspolaganju 30 dana da izrade multimedijalno djelo, u skladu sa predloženim i odabranim konceptom.
  • Nagradni honorar je 1500 EUR bruto koji će biti isplaćen pobjedniku konkursa u dvije tranše-avansno 40% iznosa nakon potpisivanja ugovora i 60% nakon završetka realizacije umjetničkog djela.

 

NAPOMENA: 

Organizatori konkursa nisu dužni da prihvate idejna rješenja koja se ne poklapaju sa kriterijumima žirija. 

Konkurs se realizuje u okviru projekta “SOS Skadar Lake-Keeping the Montenegrin Wilderness Wild” kojeg implementira Centar za zaštitu i proučavanje ptica sa ciljem dugoročne zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero. Projekat je podržao Partnerski fond za ugrožene ekosisteme (CEPF).

NA VRH