Završeno je oslikavanje murala u Baru, umjetničke grupe Kunstler, koju čine profesorica na FVU mr Danijela (Nela) Darmanović Mahmutović i studentkinje završne godine FVU Anđela Mršulja i Marija Raketić.

Idejno rješenje je jedno je od tri najbolja odabrana rješenja na Konkursu za izradu murala na temu „Ja za Evropu, Evropa za mene“ koji je raspisao Generalni sekretarijat Vlade – Sektor za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU.

Konkurs je realizovan u skladu sa Strategijom informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU 2019-2022, u okviru projekta EU4ME, koji finansira EU, a sprovodi UNDP. U Podgorici, Baru i Bijelom Polju uskoro će početi oslikavanje murala posvećenih vezi Crne Gore sa Evropskom unijom.

Mural koji su umjetnice oslikale u Baru predstavlja odgovor na mural „Samo se srcem dobro vidi“ umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Rikarda Druškića, koji je u aprilu predstavljen u Briselu i posvećen vezama Zapadnog Balkana i EU.

Briselski mural poslužio je kao inspiracija za ideju da upravo Crna Gora bude prva država Zapadnog Balkana koja će odgovoriti oslikavanjem murala u svoja tri grada. Murali će predstaviti dio društvenog, istorijskog i kulturnog bogatstva Crne Gore i poslati poruku građanima Evropske unije da je Crna Gora zemlja koja je istorijski, kulturološki i geografski, oduvijek bila dio Evrope.

 

nela1nela2nela3nela4nela5nela6nela7nela8nela9nela10

NA VRH