Fakultet vizuelnih umjetnosti Podgorica (FVU) je stručni garant međunarodnog konkursa za logo brenda nacionalne avio-kompanije "To Montenegro" DOO pod nazivom Air Montenegro.

Stručni tim za pripremu konkursa je zajedno sa predstavnikom FVU, dekanom prof. mr Nikola Latkovic došao do smjernica kojim će novoformirana kompanija nositi prepoznatljivo obilježje kompanije Montenegro Airlines. Uz podršku osnivača obiju kompanija, To Montenegro danas raspisuje međunarodni konkurs za logo novog brenda, u čiji sastav će ući redizajnirani znak iz 1995, pod novim imenom Air Montenegro. Uloga #FVU je da preko svog predstavnika obezbijedi strukovne uslove za sve učesnike.

FVU očekuje de će konkurs svojim propozicijama privući veliki broj učesnika jer je pred njih stavljen izazov unapređenja znaka koji u novom ruhu treba da ostane svijetli primjer kontinuiteta u crnogorskoj vizuelnoj kulturi. Dizajner Latković smatra da u Crnoj Gori ima previše primjera nasilnih diskontinuiteta, te da je ovo jedna mala pobjeda za crnogorsku vizuelnu kulturu i dodaje: "Logo je slika vrednija od svake galerijske slike jer služi svakodnevnoj vizuelnoj komunikaciji sa širokom publikom."

Pozivamo sve kreativce da učestvuju na ovom umjetničkom konkursu, koji možda nema nagradni fond velikih svjetskih konkursa, ali je svakako presedan po onome što je najvažnije za kreaciju – konkurs je egzaktan a poetičan, inspirativan a usmjeravajući, a ne manje važno, biće ocjenjivan po jasnim kriterijumima i od strane žirija poznatog sastava, u kome većina članova (4/7) dolazi iz sektora kreativnih industrija.

Raspis ovog međunarodnog, neanonimnog konkursa je dostupan na sajtu Ministarstva kapitalnih investicija u crnogorskoj (https://msp.gov.me/vijesti/242716/javni-konkurs.html) i engleskoj (https://msp.gov.me/en/news/242726/Public.html) jezičkoj mutaciji.

FVU će nastaviti da učestvuje u stvaranju zdrave kreativne atmosfere preko svojih uspješnih apsolvenata naoštrenog uma i živahnog talenta.

#nekavasmuzeprate

 

Screenshot 2021 04 11 at 12.19.20

 

NA VRH