U petak, 28. maja 2021. avio-kompanija To Montenegro objavila je nagrađena rješenja konkursa za logo brenda Air Montenegro, pod kojim će kompanija komercijalno poslovati. FVU je kao stručni garant stao uz rame naručioca, koji je obezbijedio uslove da zadrži znak Montenegro Airlinesa, autora arh. Đorđa Markuša (1935-2011), pobjednika konkursa iz 1995. “Svojim likovnim kvalitetom i trajanjem taj znak je pridobio naklonost korisnika i ugradio se u vizuelnu kulturu nacije, te stoga zaslužio da bude meritorno preuzet i unaprijeđen za godine pred nama”, poručuje prof.mr Nikola Latković, dekan Fakulteta.

U tijesnoj saradnji sa čelnicima To Montenegro i stručnim timom, FVU je pripremio i izveo konkurs koji se po mnogo čemu ističe i vraća povjerenje u najbolji put do kvaliteta u umjetnosti – povjerenje u institut javnog nadmetanja. Konkurs je obezbijedio inspirativnu temu i opseg (“redizajn”), preciznu specifikaciju i terminologiju, fer uslove i motivišući nagradni fond. Konkurs je presedan po pitanju sastava konkursnog žirija i po tome što je najboljim učesnicima dao šansu da u drugom kolu stanu pred žiri i uživo brane svoje djelo, a naručiocu ujedno dalo šansu da u procesu otkloni nedostatke predloženih rješenja i dobije unaprijeđene predloge prije zaključenja konkursa.

Žiri je od pristiglih 109 rješenja u više faza ocjenjivanja grupisalo radove u 5 kategorija: (1) 11 formalno diskvalifikovanih, (2) 50 materijalno pogrešnih, (3) 22 nedovoljno razrađena, (4) 21 razrađeni i (5) 5 naprednih. Žiri je predostrožno u drugo kolo kandidovao svega 5 učesnika čija su se rješenja mogla unaprijediti bez rizičnog upliva u autorske slobode i kandidovala ih u drugo kolo. Odbrane i dorade su protekle besprekorno, a konkurs je zaključen finalnom odbranom unaprijeđenih rješenja. Žiri je nakon toga izvijećao konsenzus da se prva nagrada dodijeli ruskom dizajneru Maksimu Arbuzovom, drugo mjesto crnogorskom dizajneru Nikoli Bâdi Radonjiću ispred tima podgoričke agencije DAA Montenegro, a da se treća nagrada razdijeli dvojici dizajnera iz Podgorice, Andreju Šeteru (ispred tima agencije QQRIQ) i Petru Ćalovu. “Posebno zadovoljstvo mi čini da su na konkursu učestvovali sadašnji i bivši studenti FVU, a da su se čak dvojica dobro nosila sa konkurencijom u drugom kolu i zaslužno podijelila treću nagradu” dodaje Latković.

Dizajner Latković izrazio je najviši stepen profesionalnog zadovoljstva jer je van akademskog tla uticao na kultivisanje standarda u kreativnim industrijama, te najavio pokretanje esnafskog dijaloga u Crnoj Gori. “Dizajn je danas pokazao snagu i odgovornost da pokreće društvo u dobrom pravcu. Kao umjetnik i Crnogorac sam neizmjerno zahvalan čelnicima To Montenegro što su umjeli da slušaju i čuju dizajn.” Latković ističe da je crnogorsko društvo samo sebi amputiralo nepristojno mnogo zdravog nasljeđa i zatrpalo ga trendovskim otpadom kratkoga daha i najavio stručni skup na FVU koji će za cilj imati detaljniju analizu konkursne prakse, kao i jačanju dizajnerske struke koja je na vjetrometini odljuđene tehnokratije. “Pozdravljam sve javne komentare stručne i laičke javnosti, jer su dokazom da sam se sa kolegama izborio za duh nacije, a koji nema cijenu”, zaključuje Latković.

 

air 01

 

NA VRH