Povodom obilježavanja međunarodne manifestacije Dani evropske baštine, čija je ovogodišnja tema "Održiva baština" planirana za period 26. 09 - 3. 10 2022. godine, pokrenuta saradnjom Evropske komisije i Savjeta Evrope, a u cilju približavanja kulturne baštine široj javnosti i na osnovu odabira učesnika odlukom Ministarstva kulture i medija, Fakultet vizuelnih umjetnosti će i ove godine učestvovati u manifestaciji video-audio radionicom "Spomenik Partizanu Borcu", zakazanom za srijedu 28.09 u 15h.

"Spomenik Partizanu Borcu" je audio-video radionica koja ima za cilj da, kroz zabavu, upozna djecu sa umjetnošću videa i zvuka na lokalitetu Park šume Gorica u Podgorici kod Spomen-grobnice palim herojima (spomenik "Partizanu Borcu”). Radionica je zamišljena kao kreativni proces za djecu uzrasta od 7 do 12 godina, koja će ih naučiti kako  kako se prave kratki video-audio prilozi o ovom kulturnom dobru (u trajanju do 5 minuta)  ali i omogućiti da savladaju neke nove pojmove. Djeca će preuzeti ulogu naratora, voditelja, snimatelja videa i zvuka, uz asistenciju docenata fotografije i zvuka na Fakultetu vizuelnih umjetnosti, Balše Gobovića (MA) i Marka Gošovića (MA). Takođe, polaznici radionice će upoznati istoriju ovoga spomenika, zaštićenog zakonom, kroz predavanje sa dipl. arheologa i master menadžera u kulturi i medijima Dušana Medina.
 
S obzirom da je Crna Gora jedna od 50 potpisnica Evropske konvencije o kulturi Savjeta Evrope i od 2022.godine, 44. zemlja članica asocijacije Compendium Cultural Policies & Trends zahvaljujući aktivnostima našeg fakulteta i Univerziteta "Mediteran" Podgorica uopšte, Fakultet vizuelnih umjetnosti je, može se reći redovan učesnik pomenute manifestacije. Godine 2021, projekat "Art terapija" Fakulteta vizuelnih umjetnosti je bio jedan od 13 programa koje je izabralo MPNKS za obilježavanje manifestacije Dani evropske baštine sa temom „Heritage: All inclusive – Baština otvorena za sve”, a prije toga je naš fakultet učestvovao još dva puta u ovom programu i to 2018. godine sa kreativnom radionicom “Duklja u očima djeteta” i 2019.godine sa programom “Lumen herbarijum” oba u organizaciji i produkciji profesora Balše Gobovića i Marka Gošovića.
 
eu heritage 2022
NA VRH