Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta “Mediteran” Podgorica otvoriće izložbu radova pacijentkinja Specijalne bolnice za psihijatriju u Dobroti, nastalih u okviru projekta “Art terapija”. Naime, Fakultet Vizuelnih umjetnosti Univerziteta “Mediteran”, je kroz implementaciju projekta Art terapija, u saradnji sa Specijalnom bolnicom za psihijatriju u Dobroti, učestvovao u razvijanju jedinstvenog programa ekspresivne psihoterapije. Projekat Art terapija se tokom 2021 – 22 godine sprovodio u prostorijama ZU Dobrota, sa ciljem poboljšanja uslova i načina rada sa pacijentima. Kao primarni oblik komunikacije u ovom procesu koristi se umjetnički mediji i kreativno izražavanje (slikanje, crtanje, modeliranje i slične tehnike) kako bi se kroz kreaciju omogućilo pacijentima da bolje pristupe vlastitim osjećanjima i mislima. Art terapija projekat se zasniva prvenstveno na radu sa pacijentima, ali i sa osobljem, u cilju njihovog obučavanja u pružanju ove vrste pomoći.

S tim u vezi, Fakultet vizuelnih umjetnosti Univeziteta „Mediteran“ će u saradnji sa Spomen domom “Crvena komuna”JU Muzeji i galerije Budve, realizovati izložbu radova pacijentkinja ZU Dobrota, a izložba će biti svečano otvorena u utorak, 07.marta u 19h00 u galerijskom prostoru Spomen doma “Crvena komuna” u Petrovcu. U okviru pomenute izložbe biće prikazano više radova pacijentkinja sa hroničnog i akutnog odjeljenja, zvanog “sedmica” po kome je izložba i naslovljena, a otvoriće je prof. Marija Džoganović, Dekanka Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta “Mediteran” Podgorica.

Osim obezbjeđivanja kvalitetnijeg liječenja pacijenata u ZU Dobrota, projekat Art terapija je imao za cilj destigmatizaciju mentalnih bolesnika, kao i same bolnice u Dobroti, jedine specijalne bolnice za psihijatriju u Crnoj Gori. Takođe, projekat koji je osmislila I razvila grupa profesora, studenata, umjetnika Fakulteta vizuelnih umjetnosti, a koji je podrazumijevao višemjesečni boravak umjetnika u psihijatrijskoj bolnici i konstantan rad sa pacijentima težih mentalnih oboljenja, imao je za cilj i pružanje pomoći pacijentima u održavanju i ostvarivanju novih odnosa sa spoljašnjim svijetom.

U prilogu se nalazi katalog i pozivnica.

DOBRODOŠLI!

 

sedmica pozivnica

NA VRH