U petak, 28. 04 u 11h u projekcionoj sali Fakulteta vizuelnih umjetnosti, umjetnica Dušanka Komnenić, profesorka fotografije na Beogradskoj politehnici, koja kroz program razmjene Erasmus+ ove nedjelje boravi na našem univerzitetu, predstaviće projekat AsylumNYC, sproveden u Njujorku 2006.godine, u okviru kojeg je nagrađena, besplatnim pravnim uslugama u dobijanju trogodišnje umjetničke vize za SAD. 

U nastavku možete pročitati kratko objašnjenje projekta u okviru kojeg je od deset učesnika u galeriji White Box u Čelziju (Chelsea) koleginica Komnenić nagrađena.

Vidimo se u petak u 11č

Dobro došli!

Asylum NYC  Project

Azil Njujork je aktivistički, konceptualni projekat i društveni eksperiment, koji je 2006. godine okupio 10 umjetnika koji žive i stvaraju van granica SAD-a da učestvuju na izložbi u WHITE BOX-u u Njujorku. Od pozvanih učesnika, na kraju je dvoje nagrađeno pravnom pomoći neophodnom za dobijanje trogodišnje umjetničke vize za Sjedinjene Države. Period za online prijavu je trajao dva mjeseca, a u ovom kratkom periodu prijavilo se ukupno 235 umjetnika iz 43 različite zemlje.

Izložba AsylumNYC otvorena je u WHITE BOX-u u Čelziju (Chelsea) u ponedjeljak, 24. aprila 2006. Od ovog dana do kraja sedmice, odabrani umjetnici su držani u pritvoru u WHITE BOX-u i nije im bilo dozvoljeno da napuste galeriju. Nije im bilo dozvoljeno da sa sobom unose sredstva za rad ili materijal u galeriju, već su dobili samo blok, plavu i crnu olovku. Za kreiranje svog rada morali su se u potpunosti osloniti na dobru volju posjetilaca galerije i aranžmane koje su s njima uspjeli da naprave.

Poslednjeg dana izložbe, Dušanka Komnenić iz SCG nagrađena je besplatnim pravnim uslugama imigracionog advokata Daniela Aharonija. Dušanka je izabrana među umjetnicima koji su učestvovali na osnovu toga što je njen umetnički projekat uspio da najbolje razbije mentalne i vizuelne granice, a da nije prekršio nijedno od pravila projekta.

fvu projekat

NA VRH