U petak, 12. maja, u organizaciji Etičkog odbora Univerziteta "Mediteran" Podgorica predavanje je održao pisac i pjesnik Đorđe Matić na temu "Integritet i stvaralaštvo". U sali ispunjenoj studentima, profesorima i zainteresovanom javnosti, Matić je, u razgovoru sa mr Dragicom Anđelić, ekspertkinjom za kontrolu kvaliteta Univerziteta razgovarao o kulturi sa ovih prostora i problemima u njenoj percepciji kada se govori o Evropi i svijetu. 
Potencirajući važnost osvješćivanja sopstvene kulture, Matić je navodeći stvaralaštvo umjetnika sa ovih prostora, u raznim istorijskim epohama, primjerima referisao na tijesnu vezu integriteta i stvaralaštva, posebno osvrnuvši se na djela Kiša i Crnjanskog, kao najboljih primjera umjetnika koji su djelovali u prostorima zapadne kulture. 
 
U daljem razgovoru, koji se vodio u najvećoj mjeri sa studentima, a odnosio se na aktuelna pitanja mladih generacija i dilemi između djelovanja u ovom prostoru ili opcijama odlaska iz zemlje, Matić je objašnjavao neophodnost upoznavanja tuđih kultura, ali i na važnosti djelovanja u sopstvenom kulturnom prostoru. 
 
Osim gostovanja na Univerzitetu "Mediteran" Podgorica, Đorđe Matić boravi u Podgorici povodom promocije svog prvog romana "Niotkuda s ljubavlju". Ovo je njegov prvi dolazak u Crnu Goru. 
 
 
matic 1matic 2matic 3matic 4matic 5matic 6matic 7matic 8matic 9matic 10matic 11
NA VRH