Prof. mr Marija Džoganović, dekanka i Katarina Laković, prodekanka Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta "Mediteran" Podgorica učestvovale su u petodnevnom programu posvećenom osnaživanju kulturne scene u Crnoj Gori i boljem umrežavanju umjetnika, nastalom u okviru jednogodišnjeg projekta "Nezavisni umjetnički pokret - Crna Gora"  koje sprovode NGVU iz Beograda i ISU (Institut za savremenu umjetnost) iz Podgorice, uz podršku Britanskog savjeta kroz EU program Culture and Creativity for the Western Balkans.
U pitanju je inicijativa, posvećena razvoju sektora umjetnosti i kulture kroz povezivanje kulturnih profesionalaca, osnaživanje umjetnica/ka i podsticanje razmjene znanja.Petodnevni intenzivni program, održan u KC 201 Engaging Space, okupio je desetak umjetnika iz regiona, koji su kroz seriju debata, razgovora i radionica razmjenivali iskustva, upoznavali se i stvarali novu platformu za bolju i uspješniju buduću saradnju umjetnika našeg regiona.
 
Zadnjeg dana programa, u srijedu 22. XI održano je predavanje za studente Fakulteta vizuelnih umjetnosti, koje je održala Aniko Van Nie, holandska međunarodno angažovana umjetnička konsultantkinja, sa sjedištem u Beču, koja je u svom predavanju  studentima približila međunarodnu umjetničku scenu, sa aspekta prodaje umjentičkih djela i aukcija. Nakon predavanja, studente je  kroz izložbu "Nestabilno meso" vodila autorka izložbe i beogradska umjetnica, Marina Marković. Izložba “Nestabilno meso” zvanično je otvorena 28. X u hotelu Bojaturs, podijeljena je u tri nivoa, čime su angažovana tri različita prostora: novi galerijski dio na prvom nivou, Kulturni centar 201 Engaging space kao i soba 302 hotela Bojaturs, koju je umjetnica transformisala u ambijentalnu instalaciju. Marina Marković je laueratkinja nagrade Young Visual Artist Award odnosno Dimitrije Baśićević Mangelos za 2011. godinu, kao i nagrade Vladimir Veličković za crtež, 2021. Njeni radovi su dio mnogih privatnih i javnih umjetničkih kolekcija internacionalno.
 
Ovakvim i sličnim aktivnostima, Fakultet vizuelnih umjetnosti Univerziteta "Mediteran" Podgorica, aktivno radi na regionalnom i evropskom umrežavanju kako akademskog i umjetničkog kadra, tako i studenata fakulteta.
 
 
art movement 1art movement 2art movement 3art movement 4art movement 5art movement 6art movement 7art movement 8art movement 9
NA VRH