Profesor na FVU, prof.mr Nikola Simanić, pobjednik je prvog konkursa u okviru projekta Mikro 020 kroz koji je umjetnicima data prilika da svojim kreativnim izrazom zeleni kutak u Ulici Princeze Ksenije pretvore u prostor koji će biti atraktivan i udoban za boravak.

Ideja autora je bila da se postavi trajna savremena umjetnička instalacija – savremena skulptura, sa ciljem da prikaže rasipanje svjetla kao metaforu, iz koje isijava paleta najuzvišenijih vrlina koje su krasile Princezu Kseniju. Instalacija teži ka otjelotvorenju svjetla kroz prizmu, što je takođe povezano sa fotografskim procesima koje je Princeza Ksenija istraživala, postavljajući ih na nivo umjetničkog djela. Pobjedničko rješenje se izdvojilo od ostalih radova po svojoj originalnosti, savremenom umjetničkom izrazu i načinu na koji se uklapa u okruženje.

U skladu sa uslovima konkursa, pobjednički projekat će biti realizovan i pretvoren u umjetničku instalaciju, koja će dodatno oplemeniti novi prostor koji je Podgorica nedavno dobila, kroz projekat Mikro 020.
Podsjećamo, partneri na ovom projektu su Program Ujedinjenih Nacija za razvoj u Crnoj Gori (UNDP), Ministarstvo kulture Crne Gore, Glavni grad Podgorica, Savez arhitekata Crne Gore (SACG) i Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG), a ova aktivnost se implementira u okviru projekta #Mikro020 i Programa kreativna Crna Gora sa fokusom na ekonomsku valorizaciju i kreativne industrije.

 

simke izlozba micro 020

NA VRH