U sklopu programa cetinjskog Narodnog muzeja koji je pripremio atraktivne i značajne programe - izložbu narodnih nošnji manjinskih naroda i Omaž izlozbi “zaokreta” Petra Lubarde održaće se i promocija knjige "Petar Lubarda i Crnoj Gori 1946-1951" mlade umjetnice mr Maše Jovović (profesorice na Fakultetu vizuelnih umjetnosti) u petak, 7. maja, u 14 časova, u Njegoševoj Biljardi na Cetinju.

Na izložbi će biti predstavljen 21 komplet narodnih nošnji. Izložba je rezultat nedavno potpisanog sporazuma saradnje između Narodnog muzeja i CEKUM-a, a nakon Cetinja biće organizovana u više opština u Crnoj Gori.

Povodom Međunarodnog dana muzeja, 18.maja, kao i 70 godina od čuvene izložbe "zaokreta" Petra Lubarde u Galeriji ULUS-a u Beogradu, 1951, Narodni muzej realizuje Omaž izložbi "zaokreta" Petra Lubarde", u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju. U okviru Omaža biće upriličena promocija knjige mr Maše Jovović, "Petar Lubarda i Crnoj Gori 1946-1951", u suizdavaštvu Narodnog muzeja i Fondacije “Ćano Koprivica”, kao i Lubardina izložba sa selekcijom radova iz datog perioda, kada je umjetnik živio i stvarao u Crnoj Gori. Izložba će biti djelimična rekonstrukcija izložbe iz 1951., koja je predstavljala prekretnicu u jugoslovenskoj likovnoj umjetnosti polovine dvadesetog vijeka i raskid sa dirigovanom, kontrolisanom umjetnišću socrealizma. Za realizaciju izložbe pozajmljena su djela od relevantnih beogradskih i novosadskih instiucija, galerija i muzeja, kao i privatnih lica i kolekcionara. Dio radova za izložbu obezbjeđen je iz fondova Umjetničkog muzeja NMCG, a kao zamjena nekoliko nedostajućih radova rađene su reprodukcije na platnu. Izložba će biti u postavci do 18.juna 2021.

Promocija knjige doprinijeće i rekonstrukciji posljeratnog vremena u crnogorskoj likovnoj umjetnosti koja se bavi prvim poratnim godinama u stvaralaštvu velikog Lubarde, a koje je kulminiralo upravo u radovima prvi put izložnim na kultnoj, tzv. izložbi preloma, zaokreta 1951. godine nakon čega ništa više nije bilo isto u jugoslovenskoj likovnoj umjetnosti.

 

NA VRH