Mural grupe Kunstler, koju čine profesorica na FVU prof.mr Danijela Darmanović Mahmutović i studentkinje FVU Anđela Mršulja i Marija Raketić jedan je od tri najbolja odabrana rješenja na Konkursu za izradu murala na temu „Ja za Evropu, Evropa za mene“ koji je raspisao Generalni sekretarijat Vlade – Sektor za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU.

Konkurs je realizovan u skladu sa Strategijom informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU 2019-2022, u okviru projekta EU4ME, koji finansira EU, a sprovodi UNDP. U Podgorici, Baru i Bijelom Polju uskoro će početi oslikavanje murala posvećenih vezi Crne Gore sa Evropskom unijom.

Pored grupe Kunstler, najbolja idejna rješenja, prema ocjenama stručnog žirija, dostavili su i Mia Pejović (za mural u Podgorici) i Pavle Cvijović (za mural u Bijelom Polju).

Tri murala, koje će umjetnici u narednom periodu oslikati u Podgorici, Baru i Bijelom Polju, predstavljaju odgovor na mural „Samo se srcem dobro vidi“ umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Rikarda Druškića, koji je u aprilu predstavljen u Briselu i posvećen vezama Zapadnog Balkana i EU.

Briselski mural poslužio je kao inspiracija za ideju da upravo Crna Gora bude prva država Zapadnog Balkana koja će odgovoriti oslikavanjem murala u svoja tri grada. Murali će predstaviti dio društvenog, istorijskog i kulturnog bogatstva Crne Gore i poslati poruku građanima Evropske unije da je Crna Gora zemlja koja je istorijski, kulturološki i geografski, oduvijek bila dio Evrope.

Na konkurs je stiglo ukupno dvadeset i sedam prijava, od čega deset prijava za izradu murala u Podgorici, devet za Bar i osam za Bijelo Polje.

Najbolja idejna rješenja odabrala je komisija u sastavu: pomoćnica generalnog sekretara Vlade, Nada Vojvodić, profesorica Fakulteta likovnih umjetnosti, Maja Šofranac, istoričarka umjetnosti i savjetnica za društvene djelatnosti u Službi Gradonačelnika, Nela Gligorović, akademski slikar i predsjednik Skupštine Opštine Bijelo Polje, Abaz Dizdarević, glavni gradski arhitekta grada Bara Igor D. Milošević i menadžerka programa UNDP-ja, Jelena Mrdak.

 

nela 01

nela 04

Idejno rješenje murala grupe Kunstler koji će biti oslikan u Baru

 

 

NA VRH