Poštovani studenti, pred nama je zimski semestar ak.2020/21. godine, koji započinjemo u momentu punom izazova, da ne upotrijebim kakav drugi pesimističaniji izraz.
 

Veoma je važno da ovaj dopis pročitate do kraja i sa razumijevanjem, jer sadrži sve važne infomracije koje su vam potrebne kako bi se orjentisali na početku i u toku zimskog semestra.

 
Početak nastave
Nastava počinje po izmijenjenom akademskom kalendaru za 2020/21.godinu, tj. u poneđeljak, 28. septembra, a završava se 31. decembra 2020. Detalji su u kalendaru.
 
Izvođenje nastave i raspored(i)
Shodno mjerama NKT-a, nastava će se izvoditi kombinovano, na dva načina:
  • u prostorijama FVU ("L" - live), i
  • na daljinu online putem ("O" - online),
a shodno planovima i dinamici rada na pojedinačnim predmetima. Za razliku od prethodnih godina, u ovom zimskom semestru nećemo imati jedan jedinstveni raspored koji će se jednako primjenjivati od početka do kraja semestra.
 
Grupe
Grupe se generalno formiraju po potrebi u zavisnosti od situacije na predmetu. Grupu 1 (G1) čine studenti sa neparnim brojem indeksa, a Grupu 2 (G2) čine studenti sa parnim brojem indeksa.
 
Raspored za I sedmicu nastave (28.sep. - 2.okt.) - u Prilogu
Prva sedmica će se izvoditi isključivo uživo, putem inicijalnih sesija sa predmetnim nastavnicima, koji će vas upoznati sa predmetima (sadržajem, ciljevima, ishodima, načinu rada, ispitnim i predispitnim obavezama,...). To je najbolja moguća prilika da se razjasni sve u vezi sa datim predmetom.
 
Raspored za II, III, IV, V i VI sedmicu nastave (5.okt. - 6.nov.) - u Prilogu NACRT
Narednih pet sedmica (do prvog kolokvijuma) će se izvoditi naizmjenično (L i O), kako to odredi predmetni nastavnik.
  • Nastava L će se izvoditi u učionicama/ateljeima, po grupama shodno brojnosti na godinama, sa višesatnim pauzama između jutarnjih i popodnevnih blokova radi održavanja higijene prostorija
  • Nastava O će se izvoditi preko interneta, putem besplatne aplikacije Zoom (ako to nastavnik ne utvrdi drugačije). Preporučuje se pohađanje O nastave putem računara, a ne preko manjih smart uređaja, što će opet dodatno urediti predmetni nastavnik.
Nacrt smjenjivanja L i O nastave je u prilogu ovog maila, i na toj osnovi će do kraja sedmice biti uređen raspored sa tačnim odrednicama (dan, vrijeme, mjesto, nastavnik).
 
Kućni red i NKT disciplina
Vjerujem da ne moram da vas upućujem na kućni red, jer je on poznat svakoj punoljetnoj, vaspitanoj osobi. Pušenje je zabranjeno u prostorijama FVU.
Ono što je u ovom momentu posebno važno su NKT mjere, koje su smišljene sa namjerom smanjivanja rizika od širenja zaraze, te konačnog ograničavanja rada i uspjeha u zimskom semestru:
 
1. Maska/Ruke/Distanca
Maska je nužna gnjavaža koja ne smanjuje dotok kiseonika, ali zato drastično smanjuje raznošenje bacila. Neposjedovanje maske vas neopravdano odstranjuje sa L časa. Ako iz opravdanog razloga ne možete da nosite masku, nabavite vizir.
Na FVU dobro znamo što je individualni, da ne kažem intimni rad sa studentom, i on je nezaobilazan u nastavnom procesu. Ipak, svi smo u obavezi da zbog sprečavanja širenja održavamo fizičko-socijalnu distancu (nema grljenja, ljubljenja, rukovanja, boksanja i sličnih izraza društvenog suživota)
 
2. Marko Miljanov
Čojstvo je kada druge čuvaš od sebe. Ne zaboravi da imaš višestruko manje godina od rizične grupe ljudi sa kojima na fakultetu, ulici i kod kuće dolaziš u kontakt. Budi disciplinovan zbog njih - budi čovjek po standardu Marka Miljanova.
 
3. Sopstvena higijenska sredstva
Toplo preporučujem posjedovanje sopstvenih higijenskih sredstava (za suvo pranje ruku, maramice,...)
 
Plan kao svaki plan je pogled u budućnost. Zato, izvjesno je da će se plan prilagođavati promjenama i budite spremni na svaku izmjenu u njemu - prva izmjena se može desiti već 5 minuta nakon slanja ovog obavještenja.
 
Zvanično oglašavanje informacija ("oglasna tabla")
Zvanični kanal komunikacije između studenata, uprave i svih uključenih strana je e-mail. FVU većinu važnih informacija objavljuje na sajtu i društvenim mrežama, ali informacije koje se tiču studija i izvođenja nastave dobijate putem vaše @fvu.me adrese. Jedina sigurnost da ćete dobiti sve potrebne i blagovremene informacije je da pratite dolaznu poštu na vašoj adresi Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..
 
Raspored za prvu sedmicu možete pronaći OVDJE.
 
Raspored za ostalih 5 sedmica možete pronaći OVDJE.
 
Dekan FVU
Prof.mr Nikola Latković
NA VRH