Dana 28. aprila 2021. godine, COST Action Evropska mreža European Network for Problematic Usage of the Internet, posvećena problematičnom korišćenju Interneta, organizuje internacionalni Međunarodni festival nauke i umetnosti “Problematic Use of the Internet - Raising the Public Voice”.

Naučna javnost poziva internet divove da im priteknu u pomoć u rješavanju problematičnog onlajn ponašanja i traže javne konsultacije za nove istraživački orijentisane projekte s ciljem prevazilaženja raznih oblika internet zavisnosti.

Cilj ove akcije je podizanje svijest o teretu koji nosi problematična upotreba interneta. Ova inicijativa će konsultovati širu javnost kako bi usmjerila istraživačke projekte na osobe koje su postale zavisne od interneta.

Podizanje svijesti o problematičnoj upotrebi interneta postao je glavni prioritet. Globalni teret bolesti povezanih s mentalnim poremećajima i poremećajima zavisnosti danas je prepoznat kao vodeći uzrok invaliditeta u svijetu. To predstavlja sve veći izazov za zdravstvene sisteme, posebno u vrijeme pandemije COVID-19.

„Javnost mora bolje znati skrivene rizike na internetu, poput zavisničkog kockanja, igranja igrica, kupovine i njihove opasnosti po ranjive skupine pojedinaca“, kaže vodeća  ove COST Akcije, Naomi Fineberg sa Univerziteta Hertfordshire (UK).

„Moramo uključiti javnost kako bi počeli da donosimo odluke o tome kuda treba voditi istraživanje po ovom pitanju i šta javnost očekuje od nas kao naučnika i na kraju koji će biti krajnji rezultat istraživačkih projekata koje finansira Evropska unija“, dodaje ona.

Organizovaće se četiri interaktivne sesije kako bi se podstakla diskusija.

Prva sesija bit će posvećena internet igricama, gdje će se zajedno s filmskim rediteljem, glavnim glumcem i naučnim stručnjacima na polju istraživanja igara razgovarati o kratkom igranom filmu “Child”.

Sljedeća će se rasprava fokusirati na upotrebu društvenih medija i pokrenuće aktivnu debatu o Netflixovom dokumentarnom filmu ”Social Dilemma”.

O internet igrama razgovarat će se i kroz predstavljanje izmišljene knjige "Midas Game" gdje će autor Abi Silver biti prisutan kako bi s javnošću i naučnicima razgovarao o problematičnom internet ponašanju.

Posljednja sesija pozabaviće se načinima upravljanja problematičnom upotrebom interneta, gdje će COST Akcija predstaviti svoju popularnu knjigu “Learning to deal with Problematic Usage of the Internet”.

Događaj je otvoren za javnost. Svi oni koji žele da doprinesu razvoju istraživanja mogu izraziti svoje mišljenje kroz komentar ili popunjavanje anketu kako bi mogli bolje da sagledamo sve društvene okolnosti vezane za fenomene internet zavisnosti.

Jezik događaja: Engleski

Datum: 28 April 2021

Vrijeme: od 9:00 do 17:30 (Portugal & UK time)

Za registraciju pratite sledeći link.

Ovdje pogledajte Program.

Kontakt – Julius Burkauskas: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Pogledajte sajt COST događaja

Pogledajte sajt COST Akcije

 

Screenshot 2021 04 02 at 13.57.06

NA VRH