Fakultet za informacione tehnologije (FIT) kao koordinator potpisao sporazum o partnerstvu sa internacionalnom organizacijom CRDF global vezano za promociju i podizanja svijesti o internet sigurnosti kod srednjoškolaca i studenta.

Srednjoškolcima i studentima se nudi besplatan online kurs koji se sastoji od 11 modula sa animiranim videima za obuku (svaki u trajanju 5-7 minuta) i traje ukupno 60 minuta. Tokom kursa, studenti će kroz interaktivne vježbe i praktične zadatke moći da nauče osnovna pravila o zaštiti podataka na mobilnim telefonima, računarima i društvenim mrežama, da prepoznaju lažne vijesti i uobičajene korisničke greške u digitalnom prostoru, i da nauče šta da urade da bi spriječili uticaj sajber prevare.

Kurs je preveden na crnogorski jezik i otvoren otvoren za registraciju na https://cybereducation.org/mc/index.php/usr/login/login do kraja Maja 2021. Učesnici kursa koji daju najmanje 80% tačnih odgovora na testna pitanja dobijaju i sertifikat o završenom kursu. Prema sporazumu Univerzitet je u obavezi da kurs uspješno završi 500 polaznika (srednjoškolaca i studenata).

Ovaj kurs je dio programa sajber bezbjednosti CRDF Global-a u Moldaviji i na Balkanu, koji se sprovodi uz podršku Kancelarije američkog državnog odeljenja za pomoć Evropi i Evroaziji.

HASH tagovi

@CRDFGlobal

@CRDFGlobalUkraine

#crdfcyberhygiene #cybereducation

#cyberhygiene

NA VRH