Fakultet Vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran, je u septembru započeo II fazu implementacije projekta Art terapija, u okviru kojeg, profesori i studenti ovog  fakulteta  zajedno sa osobljem specijalne   bolnice za psihijatriju u Dobroti, učestvuju u razvijanju jedinstvenog programa ekspresivne psihoterapije. 

Art terapija se sprovodi u prostorijama ZU Dobrota od jula ove godine, sa ciljem poboljšanja uslova i načina rada sa pacijentima. Kao primarni oblik komunikacije u ovom procesu koristi se umjetnički mediji i kreativno izražavanje (slikanje, crtanje, modeliranje i slične tehnike) kako bi se kroz kreaciju omogućilo pacijentima da bolje pristupe vlastitim osjećanjima i mislima.  Art terapija se zasniva prvenstveno na radu sa pacijentima, ali i osobljem, u cilju njihovog obučavanja u pružanju ove vrste pomoći.

S obzirom da je projekat Art terapija dio ovogodišnjeg obilježavanja manifestacije Dani evropske baštine sa temom „Heritage: All inclusive – Baština otvorena za sve”, čiji je pokrovitelj Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Fakultet vizuelnih umjetnosti Univeziteta „Mediteran“ i ZU Dobrota će u sklopu pomenute manifestacije realizovati izložbu radova štićenica ove ustanove. Izložba će biti svečano otvorena u četvrtak, 30. septembra u 19h00 u prostorijama JU Kulturnog centra „Nikola Đurković“ - „Staklena galerija“ u Kotoru. U okviru pomenute izložbe biće prikazano više radova pacijentkinja sa hroničnog i akutnog odjeljenja, nastalih tokom kreativnih radionica, a izložbu će otvoriti prof. Marija Džoganović, Dekanka Fakulteta vizuelnih umjetnosti i G-din Vladimir Bujišić, Direktor kotorskog Centra za kulturu.  

Osim obezbjeđivanja kvalitetnijeg liječenja pacijenata u ZU Dobrota, projekat Art terapija ima za cilj destigmatizaciju mentalnih bolesnika, kao i same bolnice u Dobroti, jedine specijalne bolnice za psihijatriju u Crnoj Gori. Takođe, projekat koji podrazumijeva višemjesečni boravak umjetnika u  psihijatrijskoj bolnici  i konstantan rad sa pacijentima težih mentalnih oboljenja, ima za cilj i pružanje pomoći pacijentima u održavanju i ostvarivanju novih odnosa  sa spoljašnjim svijetom.

Planirano je da projekat traje godinu dana, a njegovu implementaciju su podržali Univerzitet Mediteran, ZU Dobrota, JU Kulturni centar Kotor i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

 

fvu dobrota 01

 

 

NA VRH