U utorak, 16. marta u 18 h u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“ otvoriće se serijal „Kružoci“. Riječ je o programu ukrštanja različitih sfera umjetnosti, kulture i nauke. Kako navodi urednica kulturnih programa, Barbara Simović, cilj ovog serijala je stvaranje interdisciplinarne platforme mladih umjetnika. Koordinator „Kružoka“ je mr Blanka Marković.

Prvi program u okviru ovog serijala biće posvećen savremenoj crnogorskoj likovnoj sceni. O temi će diskutovati mr Anja Marković – kustoskinja Centra savremene umjetnosti, Brigita Antoni – vizuelna umjetnica, doc. dr Zdravko Delibašić – umjetnik i prodekan za nastavu na Fakultetu likovnih umjetnosti, mr Adrijana Gvozdenović – vizuelna umjetnica. Koordinatorka „Kružoka“ i moderatorka prvog programa biće mr Blanka Marković.

„Namjera je okupiti relevantne figure, pojedince ali i predstavnike crnogorskih institucija koji djeluju u domenu vizuelnih umjetnosti počevši od obrazovnog sektora – likovne akademije i fakulteta na kojima stasavaju generacije mladih umjetnika i kulturnih radnika; zatim predstavnike kulturnih institucija koje sprovode određenu kulturnu politiku, kreiraju sadržaje, daju prostor, zastupaju i promovišu umjetnost i umjetnike; te na kraju i relevantne crnogroske autore koji se aktivno bave vizuelnom umjetnošću u Crnoj Gori i inostranstvu. Program Kružoci namijenjen je zainteresovanoj javnosti, ali prenstveno mladima, te se razgovorima u okviru pojedinačnih večeri želi ocrtati razvojna putanja umjetnica i umjetnika u crnogorskim ali i globalnim okvirima kao i ostvariti određeni uvid u funkcionisanje jednog takvog sistema“ – navodi Blanka Marković.

 

KRUZOCI

NA VRH