Na 59. Internacionalnoj izložbi umjetnosti – Bijenalu u Veneciji, Crnu Goru će predstavljati izložba Umijeće držanja za ruke / dok se probijamo kroz sedimentni oblak, u Palazzo Malipiero, San Marco, Ramo Malipiero Venezia.

Pokrovitelj učešća Crne Gore na 59. Internacionalnoj izložbi umjetnosti – Bijenalu u Veneciji je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore, u organizaciji i produkciji Centra savremene umjetnosti Crne Gore, sa Jelenom Božović kao komesarkom i Natalijom Vujošević kao kustoskinjom izložbe.
  
Izložba predstavlja radove umjetnika Dantea Buua, Lidije Delić, Ivana Šukovića, Darka Vučkovića i Jelene Tomašević, te djela iz kolekcije umjetnosti Pokreta nesvrstanih Zuzane Halupove, Renea Portokarera, nepoznatog autora iz Iraka, kao i video zapis o skulpturi umjetnika Bernarda Matemere.
 
Izložba Umijeće držanja za ruke / dok se probijamo kroz sedimentni oblak, gradi iskustvo nalik naučnofantastičnoj priči o mogućim budućnostima, pletući je kroz multitemporalne i intergeneracijske poglede umjetnika koji dolaze iz različitih društvenih i istorijskih konteksta koji se talože na prostoru današnje Crne Gore.

Ova priča nastaje na marginama „svijeta”, koji danas nazivamo globalnim kapitalizmom, iz prostora akutne distopije dezintegrisanog „tijela” prirode i društva koje se pod konstantnim turbulencijama, uticajima i potresima mijenja i gubi čvrstu opnu i kao rasuti oblak ideologija, događaja, slika, strahova i snova pluta u vremenu i prostoru.

Iskustvo izložbe Umjetnost držanja za ruke / dok se probijamo kroz sedimentni oblak plete i u cjelinu i oblaže eksperimentalno poetski tekst koji nas uz pomoć audio zapisa vodi kroz projekciju mogućih budućnosti koje emituju susreti umjetničkih vizija umreženih u tijelo izložbe.
Izložbu prati publikacija koja će predstaviti isprepletene kustoske i poetske pristupe, te arhivske zapise. Publikacija uključuje tekstove: Ane Ivanović, Jovane Stokić, Miloša Zeca, Nuno de Brito Rocha-e, Vjere Borozan, Marine Čelebić, Nade Baković, Anite Ćulafić i Natalije Vujošević. Za grafičko oblikovanje publikacije zaslužna je Tara Langford.

 

unnamed

NA VRH