Katedra za likovne likovne medije, Akademije umetnosti, Univerziteta u Novom Sadu raspisuje konkurs pod nazivom "1. Maj 2022.". 

Ovekovečite sasvim običan ili neobičan dan, bilo da praznik rada za Vas predstavlja dan za odmor i uživanje ili poziv na aktivizam!

Ove godine navršava se 136 godina od nemira na Hejmarketu u Čikagu iz 1886. godine. Tokom ovih demonstracija radničkog pokreta, u čiji znak se prvomajski praznik rada i obeležava, sedam policajaca i najmanje četiri civila izgubilo je svoje živote. Sama demonstracija je otpočela kao reakcija na ubistvo jednog i povrede nekoliko radnika od strane policije dan ranije u štrajku i borbi za osmočasovno radno vreme. 136 godina nakon borbe radničke klase za svoja prava, možemo sebi postaviti pitanje u kojoj meri su se prava radnika na svetskom nivou promenila? U kom obimu su eksploatacija, niske dnevnice i nepoštovanje radničkih prava u globalnom poretku finansijskog kapitalizma i danas sastavni deo pojedinih zemalja, posebno onih u razvoju? Praznik rada, pored toga što okuplja radnike i simpatizere radničke klase u vidu demonstracija u gradovima, postao je, sasvim legitimno, i simbol uživanja; dan kada se sa svojom porodicom, prijateljima ili partnerom odmara, ide na izlet ili pravi roštilj.

Ove dvojake težnje – želja za ostvarivanjem većih prava i želja za odmorom – na prvi pogled kontradiktorne, zapravo čine jezgro jedne te iste čovekove potrebe da njegov individualni mikrokosmos naiđe na razumevanje i poštovanje.

Sasvim svesni beskonačnog broja ličnih iskustava i sklonosti u kojima se ova potreba može otelotvoriti, Katedra Novih likovnih medija organizuje konkurs. Pravo učešća imaju svi: građani Srbije, građani Sveta, turisti, imigranti i ostali koji žele da prokomentarišu 1. maj 2022.

Pozivamo sve građanke i građane da nam pošalju video snimak (maksimalnog trajanja do 5 minuta) i / ili do pet fotografija. Jedini uslov je da video snimak ili fotografija bude snimljen tokom 1. maja 2022.

Ovekovečite sasvim običan ili neobičan dan, bilo da praznik rada za Vas predstavlja dan za odmor i uživanje ili poziv na aktivizam!

Selektovani video-materijal će biti izmontiran u dugometražni dokumentarni film i predstavljen zajedno sa fotografijama u specijalnom izdanju Internacionalnog festivala kratkog filma i videa SHORTZ koji je planiram tokom decembra meseca 2022.

Sa nestrpljenjem očekujemo raznovrstan materijal koji će predstavljati osnovnu građu ovog filma koji je generisan od strane odabra nih učesnika.

Tehnički uslovi konkursa:

Minimalna rezolucija video snimka ili fotografije je Full HD (1920x1080).  Za video snimak dozvoljen je samo horizintalni format.   

Rok za slanje radova je do kraja maja 2022.  

Radove u zavisnosti od veličine možete poslati putem WeTransfera, Sendspace-a, MyAirBridge-a, Google Drive-a ili Drop Box-a.

Prilikom slanja radova učesnici projekta prihvataju uslove konkursa. Navedite svoje ime i prezime, lokaciju i vreme (doba dana) snimljenog materijala.

Link sa kog je moguće preuzeti Vaš rad pošaljite na sledeći e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

....

Za one od vas koji se, opredele da za Prvi maj nekoga intervjuišu, zapisali smo nekoliko pitanja koja, ukoliko želite, možete iskoristiti kao smernicu ili bazu za intervju:
 
Koji je danas dan?
Da li radite danas?
Zašto i na koji način slavite danas?
Šta Vam se najlepše dogodilo danas, šta Vas čini srećnim?
Šta mislite o demonstracijama na današnji dan?
Da li ćete stavljati slike dnašnjeg dana na društvene mreže i koliko vam je to važno?
Šta za Vas predstavlja Prvi maj?
Da li ste u kontaktu sa Vašim kolegama sa posla za Prvi maj?
Da li razmišljate danas o poslu?
Koliko inače radite i koliko imate slobodnog vremena?
Sa kim provodite ovaj dan?

 

prvi maj konkurs

NA VRH