Izložbu su otvorile Marija Džoganović, dekanka Fakulteta vizuelnih umjetnosti i Anja Marković, kustoskinja CSUCG, a otvaranju su, osim studenata, profesora FVU, kolega profesora sa drugih fakulteta Univerziteta "Mediteran" kao i zainteresovane javnosti, prisustvovali i rektor Univerziteta "Mediteran" Podgorica prof. dr Savo Marković, prof. emeritus Nenad Vuković, akademik, prof. dr Janko Radulović, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta "Mediteran" Podgorica, prof. dr Nebojša Šarkić, profesor Univerziteta Mediteran Podgorica, mr Dragica Anđelić, Generalna sekretarka Ministarstva Vanjskih poslova Crne Gore i direktorica Centra savremene umjetnosti Jelena Božović.

 

U prilogu prenosimo integralno pozdravni govor dekanke Fakulteta vizuelnih umjetnosti prof. Marije Džoganović:

 
Dragi studenti, drage kolege, poštovani gosti,
 
Posebno mi je zadovoljstvo da večeras govorim ispred Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta "Mediteran" Podgorica na događaju kao što je ovaj. Privilegija da otvorim izložbu studenata FVU u Perjaničkom domu je zaista događaj koji govori u prilog tome da naš Fakultet već 16 godina marljivo radi i društvu daruje talentovane umjetnike koji čine osnovnu kreativnim industrijama u Crnoj Gori.
Takođe bih istakla izuzetnu saradnju našeg fakulteta sa Centrom savremene umjetnosti i pohvalila senzibilitet koji je ova nacionalna institucija kulture iskazala kada su mladi vizuelni umjetnici u pitanju i uopšte naša institucija visokog obrazovanja. Samim potpisivanjem Memoranduma o saradnji Fakulteta vizuelnih umjetnosti & Centra savremene umjetnosti ove godine, otvorio se jedan cijeli prostor uzajamne saradnje, kreativnosti i podrške.
 
Kada je u pitanju ova izložba, nazvana "Olovne godine" moram pomenuti da je dugo bila predmet ozbiljnih razgovora u namjeri da se dođe do adekvatnog naslova koji će najbolje objediniti stvaralaštvo mladih današnje generacije. Naziv izložbe "Olovne godine" direktno referiše na istoimenu pjesmu Ekatarine Velike iz 1985.godine ali je i djelimično inspirisan italijanskim periodom 60tih- 80tih godina XX vijeka, poznatim kao "Olovne godine ili Years of Lead" karakterističnim po ozbiljnim u to vrijeme političkim previranjima, ljevice i desnice. Nekako se u našim promišljanjima o izložbi iskristalisao kao važan taj vidljivi i uvijek prisutan uticaj društvenih i socijalnih okolnosti i previranja na mlade i njihovo stvaralaštvo, ali i društvena ponavljanja kojih smo svjedoci u svakoj generaciji.
 
U svakom slučaju sa velikim zadovoljstvom vas pozivam da pogledate izložbu i uvjerite se sami u posebnost koju nosi današnja mladost
Hvala!
 
Izložba studenata će biti otvorena za javnost do četvrtka 16.juna kada je na redu otvaranje izložbe "Odraz". U pitanju je izložba fotografija profesora Fakulteta vizuelnih umjetnosti docenta Balše Gobovića i druge po redu izložbe FVU u Perjaničkom domu.
 
slika 1slika 2slika 4slika 5slika 7slika 3
NA VRH