Na brdu Gorica, kod Spomenika Partizanu borcu, 8 i 9. jula biće publici predstavljena audio-vizuelna instalacija “Karst” umjetnika Alekse Gvojića i Relje Čupića.
 
KARST je multisenzorna instalacija koja zasniva svoj koncept na vremenskoj i prostornoj integraciji. Prošlost, sadašnjost i budućnost se spajaju u jednoj tački, a perspektiva postojanja je visedimenzionalna i transcedentalna. Iako je instalacija jako vezana za prostor u kome se prikazuje, on dobija novi kontekst. Spomenik “Palom Borcu” predstavlja arhetip borbe za slobodu. On je ujedno i simbol ujedinjenja, sloge i ponosa i potvrda da smo bili na pravoj strani istorije. 
 
Eksperimentalna primijenjena muzika se ne može defenisati formulom kroz aranžmansku strukturu, ona je kao takva univerzalna i dolazi iz duše. Spajanje ovakvog muzičkog izraza sa monumentalnom građevinom će stvoriti potpuno novi univerzum, dok simbolika ostaje ista - vječna želja čovjeka da bude slobodan i da živi u skladu sa sobom i prirodom, a onda i sa zajednicom kojoj pripada. Kroz metamorfozu prostora , ova instalacija ostavlja posjetioca izmedju onog sto je nekada postojalo i vraća ga u neproživljena iskustva. Želja umjetnika je da stvori neočekivanu realnost koja vodi ka novom početku i ujedinjenju.
 
Program u petak 8. jula počinje u 21:30 i projekcije će trajati sve do 01:00h. U subotu, 9. jula, program započinje u 21:30 a trajaće do ponoći.
 
Audiovizuelna instalacija "KARST" dio je programa manifestacije Podgoričko kulturno ljeto. Ovaj program organizuje Centar savremene umjetnosti Crne Gore u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i sport Podgorice, Crnogorskim elektroprenosnim sistemom uz podršku Crnogorske kinoteke, Filmskog centra Crne Gore i Studentskog radio Krša.   
 
Ovdje možete pogledati scenario a u nastavku i biografije umjetnika. 
 
Beatriks KuranRelja CupicAleks Gvojic

 

 

NA VRH