CDT vas poziva na veče filma koje će se organizovati u prostorijama Info Centra o evroatlantskim integracijama (Rimski trg 10) u četvrtak, 25. decembra, sa početkom u 19h. Prikazivaće se film "Paukova strategija" (Bernardo Bertoluči, 1970), a moderator diskusije biće Aleksandar Bečanović, poznati književni i filmski kritičar.

Ovo je Bertolučijeva verzija, po Borhesovom predlošku, The Man Who Shot Liberty Valance, njegova interpretacija političke istine i legende, prodorna studija o validnosti fakata u ideološkom (lijevom) kontekstu, podjednako sjetna kao i beskompromisno rigorozna u svom hermeneutičkom napredovanju. Režiserova retorika je ovdje snižena, pa je psihološka perspektiva zamijenjena ’realističkom’: povratak Atosa Manjanija (Brođi) u gradić njegovog oca koji je pretvoren u heroja-martira fašističke strahovlade, postaje istraživanje – unutar prostora koji je ispunjem paternalnim metaforama, tragovima njegovog prisustva, sjećanjem na njegovu herojsku figuru, bistama i grobovima – o značaju imena koje nam je dodijeljeno i konzistentnosti istorije kada je ona obilježena mitifikacijom, ali i mistifikacijom i ambivalentnostima.

Smatramo da bi ovo bila sjajna prilika da se sa iskusnim i kompetentnim kritičarem otvore važna društveno-politička pitanja.

Ljubazno Vas molimo za prisustvo potvrdite putem adrese: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

NA VRH