Fondacija (NVO) „Mladi pronalazači Crne Gore“, Centar za stručno obrazovanje, Ministarstvo nauke i Ministarstvo prosvjete, uz podršku generalnog sponzora Crnogorske komercijalne banke, u ponedjeljak, 16. maja sa početkom u 11:00 sati, u poslovnom objektu „The Capital Plaza“ održaće šesti po redu Sajam mladih pronalazača.

Program “Sajam mladih pronalazača” odnosi se na pripremu inovativnih rješenja iz različitih oblasti i njihovo predstavljanje na Sajmu. Organizacija ovog sajma ima za cilj podsticanje mladih ljudi da razvijaju svoje inovacije, koristeći sopstvene ideje, znanje, vještine, dostupne alate, opremu, kao i ekspertsku pomoć.

Program će biti organizovan kroz:

  • Opšti takmičarski dio za učenike srednjih stručnih, mješovitih škola i gimnazija iz Crne Gore u četiri kategorije;
  • Tematski takmičarski dio za učenike srednjih škola i studente svih crnogorskih univerziteta u dvije kategorije;
  • Revijalni dio za učenike srednjih škola, studente svih univerziteta u Crnoj Gori i pojedince koji imaju inovativna rješenja iz pojedinih oblasti.

Radove na takmičenju ocjenjivaće stručna komisija sastavljena od profesora, asistenata ili saradnika sa različitih fakulteta i univerziteta u Crnoj Gori, koji su i sami inovatori u svojim oblastima. Fond za nagrade u opštem takmičarskom dijelu iznosi 1.000,00 eura. Kategorije u kojima se takmiče učenici srednjih škola, kao i nagrade koje dodjeljuje Crnogorska komercijalna banka u opštem takmičarskom dijelu su:

  1. Najoriginalnije inovativno rješenje, 200,00 eura
  2. Najkompleksnije rješenje, 200,00 eura
  3. Najbolje tržišno orijentisano rješenje, 200,00 eura
  4. Najfunkcionalnije rješenje, 200,00 eura

Sveukupni pobjednik Sajma biće izabran kao pobjednik jedne od četiri pomenute kategorije i za njega je predviđena nagrada od dodatnih 200,00 eura.

Tematski takmičarski dio programa predviđen je za učenike srednjih škola i studente univerziteta u Crnoj Gori. Ovogodišnjim programom Mladih pronalazača Crne Gore predviđene su dvije teme koje će biti nagrađene specijalnim nagradama Crnogorske komercijalne banke u iznosu od po 150,00 eura i to: Specijalna CKB nagrada na temu “Unaprijeđenje procesa nastave u školama“ i Specijalna CKB nagrada za najbolje društveno odgovorno rješenje na temu „Očuvanje životne sredine“.

Revijalni dio programa je predviđen za učenike osnovnih i srednjih škola, studente univerziteta u Crnoj Gori i pojedince koji žele da predstave na sajmu svoja inovativna rješenja ili nagrađene radove na nekim drugim takmičenjima ili sajmovima u toku godine. Na šestom Sajmu mladih pronalazača u takmičarskom dijelu svoje vještine i inovacije predstaviće 16 timova, dok se u revijalnom dijelu očekuje veliki broj studentskih timova, pojedinaca i preduzeća.

Agendu možete pogledati ovdje.

NA VRH