Sinoć je u novoj zgradi Univerziteta „Mediteran” otvorena izložba radova studenata sa invaliditetom koja je rezultat projekta „Od obrazovanja ka zapošljenju – Trans2Work”. Projekat je finansirao Zavod za zapošljavanje Crne Gore, a realizovalo Udruženje mladih sa hendikepom u saradnji sa Univerzitetom „Mediteran”.

Otvarajući izložbu, prof. mr Nikola Simanić podsjetio je da su tokom četvoromjesečne obuke polaznici pohađali osam modula iz oblasti vizuelnih umjetnosti, te da je realizovan i mentorski rad u trajanju od dva mjeseca u toku kojeg su profesori Fakulteta vizuelnih umjetnosti sa kandidatima radili na konkretnim umjetničkim projektima.

„Ovaj projekat, kao i oni koje planiramo da realizujemo, imaju za cilj, ne samo da podignu svijest stanovništva o položaju osoba sinvaliditetom, nego i da identifikuju i rješavaju ključne probleme sa kojima se te osobe suočavaju“, zaključio je profesor Simanić.

Marina Vujačić, izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, istakla je da se teško baviti uzrocima u društvu gdje su posljedice izazvale već ogromam stepen isključenosti osoba s invaliditetom.

„Često se kao opravdanje trenutnog stanja može čuti argument da poslodavci neće da zapošljavaju osobe s invaliditetom i da ih ne žele u svom timu. Mi smatramo da su uzroci mnogo dublji i da su najčešće prouzrokovani nedostatkom podrške osobama s invaliditetom kroz proces socijalizacije i obrazovanja. Mi smo upravo ovim projektom željeli djelovati u tom smjeru“, naglasila je Vujačić, podsjećajući kako im je bila namjera da studenti steknu znanja, iskustva i dobiju kvalitetnu obuku i praksu kakvu su i dobili zahvaljujući posvećenosti profesora Fakulteta vizuelnih umjetnosti.

Izložba će biti otvorena do 28. oktobra, a dan ranije se radovi mogu pogledati i u KIC-u Budo Tomović kada će biti obilježeno 15 godina rada UMHCG.

NA VRH