Monografija "Katuni Kučke planine", autora Ivana Lakovića i kol. u izdanju Istorijskog instituta i Biotehničkog fakulteta UCG, na nedavno završenom 13. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja dobila je nagradu za najbolju opremu knjige, koju u svojstvu grafičkog urednika potpisuje grafički dizajner Nikola Latković, vanredni profesor na Fakultetu vizuelnih umjetnosti. Nagradu je dodijelio žiri u sastavu: prof.dr Siniša Jelušić, prof.dr Slavica Perović i Marina Vešović, akademska slikarka.

Knjiga u tvrdom povezu na 280 strana iznosi rezultate istraživanja koje se prostire na polja kulturno-istorijskog nasljeđa, sa posebnim akcentom na graditeljstvo, zatim na poljoprivredu kao temelj katunske ekonomije, te na šume i uopšte biodiverzitet Kučke planine. Ova naučna foto-monografija donosi i obiman inventar 193 popisana i kategorizovana katuna. Poseban kvalitet knjige je velikoformatna mapa kučke planine, priložena u formi omotnice knjige.

Monografija je rezultat rada na naučno-istraživačkom projektu "Valorizacija crnogorskih katuna kroz održivi razvoj poljoprivrede i turizma - Katun". Projektne aktivnosti je finansiralo Ministarstvo nauke Crne Gore kroz program INVO-HERIC Svjetske banke, a realizovao Univerzitet Crne Gore.

 

kucki katuni

fvu flajer

ishodi

edibaneri

MMS Project1

 

 

 

 

Pitajte nas

Kontaktirajte nas

NA VRH