U sklopu projekta „YOUth on the Mov(i)e – Building a Better Region Through Film“, koji sprovodi Centar za društveno ekonomski razvoj (CDER), uz podršku RYCO fonda, a koji u Crnoj Gori implementira NVO „35mm“, u ponedeljak 21. januara sa početkom u 13h biće održana projekcija dokumentarnih filmova na Fakultetu vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran u Sali za projekcije.

Prisutni/e će imati priliku da odgledaju sedam kratkih dokumentarnih filmova koji su nastali u okviru pomenutog projekta koji za cilj ima ”Promovisanje interkulturalnog dijaloga i tolerancije i podrška pomirenju u regionu Zapadnog Balkana” kroz promovisanje pomirenja, saradnje i boljeg razumijevanja u regionu koristeći snagu filma. Nakon projekcije filmova predviđena je diskusija.

Na višednevnom trening kursu, koji je održan u oktobru i na kome je učestvovalo više od 20 mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Makedonije i Srbije, polaznici/e su učili kako da koriste film za edukaciju i aktivizam, te diskutovali o zajedničkoj balkanskoj tradiciji, turbulentnoj prošlosti i sadašnjosti i mogućnostima za izgradnju zajedničke budućnosti na osnovama međusobnog poštovanja i razumijevanja.

Nakon filma polaznici/e su napravili šest kratkih filmova koji su ili će biti prezentovani u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori u okviru tribinskih programa.

Partneri CDER-a na projektu su: Asocijacija Mladi volonteri (BiH), EESTEC LC Tirana (Albanija), NVO “35mm” (Crna Gora), CID Kumanovo (Makedonija) i Asocijacija za razvoj opštine Žagubica (Srbija).

Projekat je podržan od strane Regional Youth Cooperation Office – RYCO.

Očekujemo vas na projekciji!

 

YoM logo

NA VRH