Student magistarskih studija FVU, Davor Golubovic, predstavio rad na bijenalu u Notingemu. Davor je tom prilikom predstavio video igricu na kojoj je počeo da radi još u toku boravka na Akademiji u Bratislavi u okviru Erasmus razmjene.

Bijenale u Notingemu je okupilo preko 250 umjetnika iz cijelog svijeta koji su predstavili radove iz različitih oblasti umjetnosti. Davorov rad je bio predstavljen u galerijskom prostoru bioskopa Broadway, u sklopu izložbe digitalnih i multimedijalnih radova. Rad predstavlja simulaciju repetitivnog, besmislenog kancelarijskog posla koji igrača stavlja u perspektivu zaposlenog i od njega traži da završi posao prije isteka radnog vremena. Pored vremenskog ograničenja i količine “posla” koji mora da završi, igrač mora da prati nivo stresa i pospanost lika kojim upravlja i balansira sve faktore korišćenjem mehanika igre kao što su ispijanje kafe, korišćenje tableta za smirenje, ubrizgavanje adrenalina ili morfijuma… Dobrim ili lošim balansiranjem ovih faktora, lik kojim igrač upravlja može da zaspi na radnom mjestu, doživi srčani udar, dobije otkaz ili, u najboljem slučaju, zaradi platu. Bez obzira na ishod radnog dana, igra se resetuje početkom novog radnog dana i tako nastavlja u beskonačnost.

Ideja je spojiti video igru, u klasičnom smislu, kao medij od kojeg se očekuje zabavu i koja svojim mehanikama nagrađuje igrača za ispunjavanje zadataka, sa repetitivnim, dosadnim poslovima, koji su obično suprotnost video igrama, sa ciljem da kroz kvalitete jednog, vidimo mane drugog i obrnuto, preispitujući očekivanja od oba.

 

davor 01davor 02davor 03davor 04davor 05davor 06davor 08davor 10davor 14davor 15davor 16davor 17davor18davor 19

NA VRH