Fakultet vizuelnih umjetnosti u okviru Dana Evropske baštine 2019. i u saradnji sa Portalom „Roditelji.me“ organizuje radionicu „Lumen Herbarijum“ koji će se održati kod Dvorca Petrovića u subotu, 28. septembra u 12:00h.

Pozivamo sve zainteresovane učesnike od 9 do 19 godina da se prijave na e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. najkasnije do 16. septembra, sa naslovom e-mejla “Prijava na radionicu “Lumen herbarijum”” i kratkim obrazloženjem zbog čega su se prijavili na radionicu.

Projekat ima za cilj oživljavanje umjetnosti fotografije kroz zabavu na pozornici amfiteatra u parku Kruševac. Polaznici uzrasta od 9 do 19 godina dobiće vrlo kreativan zadatak - da naprave Lumen herbarijum. Sta je to Lumen print? Snimanje lumena nas vraća na početke fotografije bez fotoaparata 1830-ih kada je William Henry Fox Talbot napravio svoje "fotogenične crteže". Stavio je lišće na senzibilisani papir i izložio ga suncu. Time je stvorio negativan otisak ili fotogram od kojeg se mogu napraviti pozitivi.

Ideja je da polaznici na licu mjesta pokupe što više različitih sorti lišća, biljaka, korijena ili trava, pa da zatim svaki učesnik obabranu sortu pretvori u lumen print. Na kraju će svi uzorci biti pokupljeni i složeni u jedan zajednički, opipljivi lumen herbarijum, koji će se naknadno pretvoriti i u digitalnu formu. Polaznicima će biti održano kratko predavanje o lumen fotografskom procesu, kao i o sortama biljaka koje budu prikupljene. Polaznici će na ovaj način ne samo da stvaraju, nego kroz zabavu i edukaciju i da usvajaju i savladavaju nove kreativne procese, koji se, ne slučajno, odvijaju na velikoj pozornici kraljevog parka.

Neka bude svjetlost!

 

Lumen Herbarijum 05

 

fvu flajer

ishodi

edibaneri

MMS Project1

 

 

 

 

Pitajte nas

Kontaktirajte nas

 

NA VRH